Zorbalığa maruz kalanın ailesi olmak kadar zorbalığı yapanın ailesi olmak da elbette kolay bir durum değildir. Okuldan çocuğunuzun başka bir arkadaşına zarar verdiğini ileten telefon geldiğinde başınızdan aşağı dökülen kaynar sular ile birlikte ilk tepkiniz “Benim çocuğum yapmaz!” olabilir.

Benim çocuğum yapmaz!
utanç…
suçluluk…
öfke….
inkar…
savunma…
Size bu telefonu açan kişi büyük ihtimalle bbu konuda tecrübeli bir eğitimci olacağı için sizin yaşayacağınız tüm bu duyguların farkındadır ve tabii ki sizi de anlıyordur.
Derin bir nefes alıp ne olup bittiğini anlamaya çalışmak size de çocuğunuza da yapabileceğiniz ilk ve en büyük yardım. Okulunuza onlarla işbirliği yapacağınızı iletmek de tabii ki bu yardıma dahil.
Zorbalık Yapan Çocuğuma Nasıl Davranacağım?
Önce sizin öfkenizin ve yoğun duygularınızın yatışmaya ihtiyacı var, suçlayıcı bir tavır işinizi daha da zorlaştırabilir. Çünkü bu durumda tepkisiz kalmak da aşırı tepki vermek de akran istismarının tekrarlanmasına, sorunun büyümesine sebep olabilir. Sakince bunun diğerlerini nasıl etkileyebileceğini ne hissettirebileceğini anlatmak, bu davranışın ailenizde kabul görmeyeceğini kesin bir dille ifade etmek; ama herkesin yanlış yapabileceğini ve bu yanlışın telafi edilebileceğini ve edilmesi gerektiğini anlatmak uygun olabilir. Gerçekten de zaman kaybetmeden okulla işbirliği içinde çocuğunuzun bu davranışının sorumluluğunu alması ve uygun yolla hatasını telafi etmesini sağlamak üzere adımlar atılmalıdır.
Evde bu durumun ortaya çıkmasına neden olabilecek olumsuz koşulların olup olmadığını değerlendirmek ve bunları ortadan kaldırmaya yönelik adımlar atmak da diğer önemli bir nokta. Örneğin evde sıklıkla birinin başkaları üzerinde güç kullandığına şahit olması, veya gücün aşırı yüceltiliyor olması şiddet davranışlarının ortaya çıkmasında çok önemli bir etken.
Anne babaların özellikle çok dürtüsel ve öfkesini kontrol etmekte güçlük yaşayan, hayal kırıklığına uğradığında çevresindekilere vuran eşyalara zarar veren, agresif davranışları olan çocuklarla arkadaşlık eden, kardeşleriyle fiziksel güç ve şiddet içeren davranışlar sergileyen,davranışlarının diğerleri üzerinde etkisini anlamakta zorlanan, okulda sık sık başı derde giren bir çocuğun gösterdiği bu belirtilerin yok sayıldığında azalmayacağını, zamanla kendiliğinden geçmeyeceğini bilmeleri ve kabul etmeleri çok önemlidir. bu davranışlar önemsenmediğinde ya da aşırı savunmacı bir tutumla inkar edildiğinde sadece bu sorunların artarak sürmesine değil, başka önemli sorunların da ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.

akran istismarı
Sosyal ve Duygusal Beceri Eğitimi
Kısa vadede bunun gibi mutlaka davranışının sonucunu yaşayacağı bir adım atarken uzun vadede yapmanızda fayda olacak diğer şey ise çocuğunuzun sosyal becerilerini geliştirme yönünde bir adım atılması olası riskleri yönetebilmek açısından avantaj sağlayacaktır. Sosyal beceriler sadece popüler olmayı sağlayan beceriler değildir. Çünkü sanılanın aksine akran istismarına sebep olan çocuklar çok popüler ve kendilerine güveni yüksek çocuklar da olabilir. Hatta bu çocukların çoğunlukla diğerlerini domine etmeyi seven, empati kurmakta güçlük çeken çocuklar olabileceği araştırmalarda vurgulanmaktadır. Bu durumda çocuğunuzun sosyal becerileri ile ilgili çalışılması gerektiğinin vurgulanması size tuhaf gelebilir ancak sosyal beceriler empati kurmayı, öfkeyi yönetmeyi, sorun çözebilmeyi de içerir ve çoğu zaman akran istismarı yapan çocuğun özellikle bu sözü edilen beceriler ile ilgili güçlük yaşadığı araştırmalarca desteklenmektedir.